mumoftheworldbygriet2.jpg

Hallo, ik ben Griet Vanhees. Mijn gezin, fashion, reizen, gezonde voeding en lifestyle zijn mijn grootste passies. Kortom ik ben dagelijks bezig met al deze dingen. Ik deel graag met jullie de leukste en nieuwste trends op gebied van dit alles voor jullie fashionmums. Ik help je graag door je zwangerschap heen met tal van styling tips voor jezelf , je kleintje en de babykamer. Uiteraard sta ik je graag met raad en daad bij, de eerste maar ook vele maanden na de geboorte met tips en weetjes. Ik ben vooral gek op het mama zijn en dit te combineren met mijn andere jobs als styliste en presentatrice. Welkom bij "Mum of the World"


Gezondheid: Help, mijn kind lust geen groenten!

Herken je dit?! Help, mijn kind lust geen groente! Voor veel ouders zal het herkenbaar zijn. Peuters of kleuters die geen groente willen eten, hun bord niet leegeten, alleen maar om snoep vragen... Met misschien veel strijd aan tafel, huilende kinderen, ongeruste ouders. Soms maken ouders zich zorgen omdat hun kind naar hun idee niet genoeg eet. Vergis je echter niet in hoe weinig sommige gezonde kinderen nodig hebben. Ongemerkt gaat er overdag vaak toch wel wat naar binnen. Wat een kind de ene dag niet eet haalt het de volgende dag wel weer in.  Mijn persoonlijke vriendin en Life Coach Angel Bitonti geeft hier een beetje meer uitleg hoe je best met deze situatie kan omgaan.

Angela:

Als je kind gewoon groeit en als ze gewoon lekker speelt en lichamelijk bezig is, is er wat dat betreft weinig aan de hand. Een kind groeit het eerste jaar ontzettend hard.

Kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook verspreid over hun hele mond en keel, bij volwassenen liggen deze nog enkel op de tong. Daarom reageren kinderen ook zo anders op voedsel dan volwassenen.

Eten moet gezellig zijn!

Allereerst geldt dat eten gezellig en ontspannen moet zijn. Dat is het niet als je probeert er hapjes in te krijgen of voortdurend zit te pushen nog een hap te nemen. Je kunt een kind niet dwingen te eten. Je kunt het in de mond stoppen, maar als ze niks willen doorslikken doen ze dat niet. In sommige gevallen wordt het zelfs een manier om (negatieve) aandacht te trekken. Want met eten heeft je kind dus de macht, en daar kan het zich heel goed van bewust zijn. Zet het eten op tafel, probeer wel te koken wat hij lekker vindt of waarvan je hoopt dat hij wat eet. Gaat het goed, geef je kind complimentjes. Wel prijzen, niet straffen of klagen.

Probeer ook op vaste tijden te eten. Als kinderen te lang moeten wachten worden ze moe en hangerig en wordt het alleen maar lastiger om gezellig samen aan tafel goed te eten. Bovendien is de kans groot dat er te veel tussendoortjes worden gegeten en de eigenlijke honger al weg is.

Is het elke dag aan tafel een drama, eet je kind niets en wordt het er niet gezelliger op? Hieronder vind je wat tips zodat je kind misschien toch wat wil eten.

Geef het goede voorbeeld, eet zelf groenten. Forceer kinderen niet om groenten te eten die ze niet lusten. Door ze te dwingen kunnen ze nog meer afkeer krijgen van die groente. Niet onderhandelen. Beloof geen snoepje als het kind de groente opeet. Want dan zeg je eigenlijk dat het snoepje beter is dan de groente. Serveer elke dag een andere groente en varieer de bereidingen. Door kinderen regelmatig iets nieuw voor te schotelen en dezelfde groente op verschillende manieren klaar te maken oefen je hun smaak. Maar geef ze elke dag wel iets dat ze lekker vinden. Kook groenten niet plat, maar beetgaar. Vele kinderen houden van een knapperige beet. Als je groenten te ver kookt verliezen ze bovendien hun aantrekkelijke heldere kleur. Spruitjes en kool hebben niet alleen een bittere smaak, maar ruiken ook naar zwavel. Deze geur wordt sterker als je ze te lang kookt. Kook kleine spruitjes niet langer dan 7 minuten en grote niet langer dan 10 minuten. Snijd kool in kleine stukjes, dan gaart hij sneller. Kinderen worden aangetrokken door fellere kleuren. Meng daarom rode of gele groenten onder de groene groente. Snijd de groenten in kleine stukjes. Dat maakt ze aantrekkelijker en je kunt ze beter doseren. Serveer kleine porties. Je kind kan altijd nog bijvragen. Zo wordt het niet overstelpt met voedsel en hoef je niets weg te gooien. Kijk naar wat je kinderen eten bij grootouders of bij de kinderopvang. Het zou kunnen dat ze daar groenten eten waarvan je niet wist dat ze die wel lusten. Geef groenten ook eens als snack in plaats van een zoet tussendoortje. Zelfs gekookte groenten kunnen zo gegeten worden. Je kunt de smaak van een bittere groente verdoezelen door er eerst wat suiker aan toe te voegen en de hoeveelheid suiker langzaam af te bouwen tot het kind de groente puur zal eten. Ook een lekkere saus kan ze overtuigen om de groente te eten. Combineer een bittere groente met een zoete groente zoals wortelen, pompoen, appelmoes, kerstomaten. Kies de juiste bereidingswijze. Als kinderen een bepaalde groente niet gekookt lusten, serveer deze dan rauw, gestoofd of gebakken of omgekeerd. Meng extra groenten bij de spaghettisaus of doe ze op een pizza. Betrek kinderen bij de voorbereiding van de maaltijd, zo kan je ze laten kennismaken met de kleuren en smaken van verse groenten. Dit kan stimulerend werken om diverse groentesoorten te proeven.

Heb je even geen zin in de strijd en wil je toch zorgen dat er iets naar binnen gaat? Maak een snackbordje met van alles wat, lekker en gezond. Bijv. plakjes komkommer, kleine tomaatjes, twee blokjes kaas, een opgerold plakje salami... iets dat ze lekker vinden maar dat wel gezond is. Maak er een klein feestje. Voor meer info hierover kan je bij Life Coach Angel Bitonti terecht. Je kan haar terug vinden op Facebook onder life coach Angela Bitonti

Love Mum Griet

 

DIY: Zelfgemaakte gezonde "fruitijsjes"

Stylepage: Happy Sunday

0